Blijf op de hoogte

Nieuws & Acties

Nieuws & Acties

Videosurveillance: het belang van onderscheid in live en forensische clients

Videosurveillance: het belang van onderscheid in live en forensische clients

In de markt van Video Surveillance wordt zelden tot nooit onderscheid gemaakt tussen een oplossing voor het visualiseren van livebeelden en een oplossing voor een forensische situatie waarbij videobeelden in een later stadium teruggekeken moeten kunnen worden. Ten onrechte, want hierbij is voor je klant veel te winnen.

Maar laten we eerst bij het begin beginnen en duidelijk maken wat we precies verstaan onder een live client en onder een forensische client. Een live client is een plek waar uitsluitend live camerabeelden worden getoond, hierbij is er geen mogelijkheid om beelden terug te kijken uit het verleden. Dit is niet zo bij een forensische client (operator client). Hierbij ligt de focus op het terugkijken van beelden die opgeslagen staan op een NVR of VMS-server en dus in het verleden zijn gebeurd.

Wat is het onderscheid tussen deze twee clients?
Bij een live client gaat het om het real time monitoren van een situatie. Denk hierbij aan het monitoren van productieprocessen, coördineren van vrachtwagens over een terrein of het in de gaten houden van personen in een attractie etc. Een forensische client wordt veelal gebruikt voor het opzoeken van calamiteiten die in het verleden zijn gebeurd.

In welke situaties moet er onderscheid gemaakt worden tussen de twee clients?
Het is belangrijk om onderscheid te maken als het gaat om ‘mission critical’ situaties waarin live beelden essentieel zijn voor uitvoeren van processen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn zoals bijvoorbeeld: veiligheid van mens en milieu, efficiënter maken van (productie)processen of voorkomen van verspillingen.

Waar gaat het mis in de branche?
Je raadt het al: er wordt in de markt van videosurveillance zelden tot nooit verschil gemaakt tussen deze twee situatie. Zo komt het vaak voor dat men op een live-only locatie werkt met een Windows-pc met veel kans op downtime en waar regelmatig onderhoud op uitgevoerd moeten worden.

Dat is zonde wanneer uitsluitend live beelden gevisualiseerd dienen te worden. Want in dat geval volstaat het om met een decoder gebaseerd op Linux te werken: onderhoudsarm, kostenefficiënt en veel minder kans op downtime.

Hoe maak ik onderscheid tussen de twee clients?
Wil ik beelden terug kijken? Nee: dan is het belangrijk om te kiezen voor een live client met dedicated onderhoudsarme hardware, die separaat draait van het centrale videobewakingssysteem, en deze uitsluitend beelden laten decoderen. De communicatie tussen camera en live client dient niet via het centrale systeem te verlopen.
Wil ik wel beelden terugkijken dan kies ik voor een forensische client die meestal bestaat uit onder andere een (Windows) pc en softwarepakket. Dit vergt meer onderhoud en kans op uitval, maar is wel de juiste oplossing voor deze situatie.

Conclusie
Hoe hier nu mee om te gaan als installatie- of beveiligingsbedrijf? Stap 1 is: snappen of de klantvraag een situatie is voor het visualiseren van livebeelden of dat het een forensische situatie is. Stap 2: kies voor een dedicated oplossing voor de betreffende situatie en niet – zoals helaas nog gangbaar is in de markt – voor alle situaties dezelfde oplossing installeren. Nogmaals: voor de klant is hier veel te winnen.

Verder praten over dit onderwerp? Of benieuwd hoe BusinessCom kan adviseren bij videosurveillance-projecten? Plan dan hier een adviesgesprek in met een van onze expert.


Meer weten?

Stel uw vraag via de button of bel naar +32 15 69 01 20